Viltgräddsås
En sås som passar perfekt till älgfärsbiffar eller en älgstek
Viktigt att du har en bra viltfond för att lyckas med såsen, recept på viltfond hittar du här
Ingredienser:
- 6 st enbär
- 3 dl rött vin (gärna med en söt karaktär)
- 3 cl gin
- 6 dl viltfond
- 3 msk svartvinbärsgelé
- 2 dl vispgrädde
- en liten klick smör
- Eventuellt lite farinsocker
Gör så här:
- Krossa enbären i en mortel.
- Rosta enbären på medeltemperatur i ca 4 min.
- Slå på rödvin och gin koka kraftigt i ca 4 min.
- Tillsätt viltfonden och svartvinbärsgelén, låt det reducera till ca hälften.
- Slå på grädden och låt det koka ihop till önskad konsistens.
- Vispa i en smörklick, gärna rumstemperarad.
- Smaksätt med salt, peppar och farinsocker.
- Sila av och servera
Tips:
- Om såsen smakar bra och du inte vill reducera den mer kan du reda av den med 1 msk Maizenamjöl utblandat i lite kallt vatten.
- För lite mer karaktär kan du låta lite grön chilipeppar eller Jalapeño fräsa med när du rostar enbären.
- För en slätare sås eller om den har spruckit, kör ihop den med stavmixen.
- Smaksätt med portvin eller Maderia