
Gravad rökt makrill med citron och färskpotatissallad på hårt tunnbröd
4 pers
Ingredienser:
4 st makrillfiléer ca. 130 gr styck
Gravning:
1 msk salt
2 msk socker
Några varv med svartpepparkvarnen
Färskpotatissallad:
600 gr kokt färskpotatis
2 st vårlökar
1 knippe hackad gräslök
1 dl hackad bladpersilja
Sås till potatissalladen:
1 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt & peppar
Övriga ingredienser:
Plocksallad
Citron
Hårt tunnbröd
Gräslök till garnering
Beredning:
Blanda alla ingredienser till gravningen. Gnid in kryddblandningen på makrillfiléerna, lägg i passande form med skinnsidan nedåt & plasta in. Låt detta ligga över natten eller i åtminstone 8 timmar.
Potatissalladen:
Sätt på potatisen en timma innan ni skall äta. Koka i lättsaltat vatten tills dem är klara ca. 15 minuter. Slå av potatisen och lägg dem på en handduk för att svalna och torka.
Under tiden gör du såsen. Mixa alla ingredienser till såsen smaka av med salt & peppar. Såsen skall smaka mycket, när du blandar med potatisen försvinner en del smak. När potatis svalnat skall den skivas i valfri storlek. Själv föredrar jag ganska tunna skivor. Dela cocktailtomaterna. Blanda potatis och sås samt tomater och övriga ingredienser. Ps. det är en fördel om potatisen fortfarande är ljummen när du blandar den med såsen, då drar potatisen åt sig smakerna.
Rökningen:
Rök makrillfiléerna med enrisspån alternativt äpplespån. Temperatur i rök ca 80 – 100 grader Celsius i ungefär en timma eller tills fisken har uppnått en innertemp på 50-55 grader Celsius.
Upplägg:
Hårt tunnbröd, grönsallad, potatissallad. Bryt upp makrillen, ta bort skinnet om du vill. Lägg makrillen uppe på potatissalladen garnera med citron och gräslök. Avsluta med att dra några varv med svartpepparkvarnen över mackan.
Ps. Lyxa till mackan med en klick löjrom på toppen.
Clas Andersson