Husmanskost – Kalops då och nu

Kalops på två sätt

Kalops en rätt som måste göras med kärlek och bra råvaror. Kommer du ihåg Kalopsen vi fick i skolan, kanske inte alltid en kulinarisk upplevelse. Som barn hade jag svårt för senorna och fettbitarna i skolans kalops. Så när jag gör Kalops idag är jag noggrann med att inte få med några senor, fettet får gärna vara kvar, det smälter och ger grytan en fyllig smak. Viktigt att låta den koka långsamt och länge. Idag använder jag ofta min gamla gjutjärnsgryta när det skall kokas grytor hemma, låter den få ett uppkok på spisen och kör den färdigt i ugnen med locket på.

130 – 150 grader i ca. 2,5-3 timmar beroende på vilket kött och storleken på grytbitarna. Själv föredrar jag högrev och stora grytbitar 4 x 4 cm.

Gammalt Kalops recept av Gerda Jönsson

Mitt egna recept på Kalops

Clas

Kortet på Kossorna är från Knutsdalen strax utanför Hunnebostrand.

 

Print Friendly

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *