Pannbiff
Stekt pannbiff med löksky & lingonsylt
Ingredienser:
Pannbiff
600 gr. Nötfärs
1 st. Gul lök
½ dl. Ströbröd
1 st. Ägg
1 dl. Mjölk
Salt & Peppar
Smör att steka med
Löksky
4 dl. Ox eller kalvbuljong
2 st. Gula lökar
2 tsk. Strösocker
Salt & peppar
2 tsk. Maizenamjöl
1 msk. Vatten
Smör att steka med
Kokt potatis
600 gr. Potatis
Salt
Gör så här:
Börja med pannbiffarna. Blanda mjölk och ströbröd. Låt stå och svälla i ca 5 minuter, under tiden skalar du och river löken i önskad storlek, dock inte större än grövsta delen på rivjärnet.
Rör i resten av ingredienserna smaka av med salt och peppar. Låt stå, under tiden du förbereder potatis & löksky.
Skala och sätt på potatisen.
Sätt på ugnen, 150 °C.
Stek pannbiffarna. Doppa händerna i kallt vatten då och då när du formar pannbiffarna, stek på medelhög temperatur i smör tills de fått fin färg. Lägg upp dem i en ugnsform kör i ugnen.
De är klara vid innertemperaturen 72 °C. eller när de avger en klar saftig vätska när du trycker på dem lite lätt.
Lökskyn. Skala och skiva löken i tunna skivor, stek den på medelhög temperatur i ca 5 minuter, strö över sockret efter ca 2 minuter. Häll i buljongen och låt puttra i ca tre minuter. Blanda kallt vatten & maizenamjölet till en klumpfri smet, häll i redningen i lökskyn. Låt koka i ytterligare ca 5 minuter smaka av med salt och peppar.
Tillbehör: Lingonsylt eller smörgåsgurka.
Clas