Lammribs från Askum
Långgrillade lammribs med mycket smak. Jag styckar gärna lammen själv, då får jag köttdetaljerna som jag vill ha dem. Jag lämnar det mesta av det utanpåliggande fettet kvar på detaljerna som jag skall köra länge i ugnen eller grillen. Största delen av fettet smälter under tillagningen och ger mycket smak åt köttet. När jag tillagar lamm på det här viset brukar jag torrsalta det tillsammans med de kryddor jag tycker passar, vakuumförpacka det och låta det ligga ett par dagar upp till en vecka beroende på tjocklek på detaljen. Den här rätten är så närproducerad som det går, lammet som gav oss det här köttet gick hela våren, sommaren och hösten på våra marker och hade sitt vatten 15 meter från köket där det till slut blev en fantastisk måltid.

Vad behöver du:
- En rök eller klotgrill
- Rökträ
- 3 kg Lammribs
- Kryddrubb
Rubben:
- 50 gram salt
- 50 gram farinsocker
- 2 msk kryddpeppar
- 2 msk spiskummin
- 2 msk korianderfrön
- 2 msk svartpeppar
- 2 msk rökt paprikapulver (starkt)
- 2 msk vitlökspulver
- 2 msk lökpulver
- 2 msk senapspulver



Gör så här:
- Ta bort hinnan som sitter bak på benen och putsa bort oönskade senor.
- Mortla eller kör kryddorna i kryddkvarn.
- Blanda alla kryddor med salt och socker.
- Rubba köttet ordentligt med kryddblandningen.
- Vakuumpacka eller lägg det i plastpåse och pressa ut så mycket luft som möjligt.
- Låt köttet ligga i två dagar.
- Ta ut köttet från förpackningen och låt det lufta medans du gör iordning grillen/röken.
- Grillen/röken skall ha en temperatur på ca. 90°C – 120°C.
- Räkna med att det tar ca. 5 timmar i röken, det räcker att det finns rök i ca. 3 timmar
- När köttet är mört och klart kan du antingen kyla ner det för att grilla det senare eller grilla på det direkt.
- Om du vill så kan du glaza det med en valfri glaze. En mycket enkel glaze hittar du recept på under min kommentar.
- Glazen penslar du på när köttet är färdigt för servering och låter det gotta till sig under locket på grillen, önskad temperatur för det här momentet är ca. 220°C det tar ca. 10 minuter.
- Skär/hugg upp köttet i ösnkad storlek och servera.
Kommentar:
Tillbehör till den här rätten tycker jag skall vara enkla med ganska neutrala smaker t.ex. ett gott bröd, tomatsallad och bakad potatis med ett milt ört- & vitlökssmör.
En enkel glaze som passar till lammet:
- 100 gram honung
- 30 gram Kikkoman soja
- 100 gram sweet chili
- 50 gram Heinz chilisås
- 1 msk chiliflakes (kan uteslutas)
- Blanda alla ingredienser till en homogen sås.
