Närproducerat från Kustcharken

Kustcharken

Kustcharken 2013-04-04 (8)

Eva och Hannes på Kustcharken

När jag flyttade tillbaka till Sotenäs efter 20:år i Göteborg var det svårt att vänja sig vid att inte ha en bra saluhall att handla lite bättre mat på.

Fisk & skaldjur av hög kvalitet var självklart enkelt att få tag på. Värre var det att få tag på bra kött & charkuterier och kvalitetsostar. Fick ett tips att man kunde beställa köttlådor av en bonde som kallade sig för Kustkött. Något skeptisk till detta beställde jag en låda, var tvungen att testa i alla fall. Hämtade lådan på Örns camping en solig sommardag och när jag kom hem var jag spänd av förväntan över innehållet. Köttbitarna var väl förpackade med en etikett som talade om vad det var och hur mycket det vägde.

Vi hade gäster den kvällen så det var bara att tända grillen å testa köttet, det var bra kött riktigt bra. Både grisköttet och nötköttet höll så hög kvalitet så det var jämförbart med det bästa restaurangköttet jag arbetat med som kock. Idag säljs detta kött av Kustcharken och man kan lungt säga att deras initiativ att öppna en riktig chark var klockrent. Så numera kan Sotenäs kommun stoltsera med närproducerade kvalitetsvaror från både land och hav.

Kustcharken 2013-04-04 (12)

Hyllorna är fyllda med godsaker, ofta från små producenter.

Idag kan du köpa en del av Kustcharkens varor på Coop i Hunnebostrand och en hel del andra ställen runtom i Bohuslän. Många restauranger i kommunen köper en del av sitt kött härifrån. Kustcharken har även ett eget rökeri där du kan lämna in kött för rökning. Deras hemgjorda charkuterier som t.ex korv & bacon visar på bra hantverk och hög ambitionsnivå. Deras köttfärs är också värd att nämna, kanske inte den billigaste men absolut prisvärd, själv har jag svårt att vara utan deras färs helt enkelt för att kvalitet slår alltid kvantitet. Butiken har de fyllt med godsaker ofta från små producenter t.ex olika sorters senap, marmelader och kryddblandningar.

Några recept jag rekommenderar:

Grillad kalvkotlett

Kalops 

Läs mer om Kustcharken här

Print Friendly

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *