Rörlimpa
Fattigmansbröd
Ingredienser:
Dag 1.
1 ½ liter vatten
1 msk hel anis
1 msk hel fänkål
1 kg rågsikt
Dag 2.
1 dl strösocker
1 hg jäst
1 ½ kg vetemjöl
Beredning:
Dag 1.
Koka cirka 1 ½ liter vatten med 1 msk hel anis och 1 msk hel fänkål, låt koka 3 minuter och svalna något.
Slå kryddvattnet över cirka 1 kg rågsikt (kan bytas mot hälften rågmjöl och hälften rågsikt om man vill ha ett grövre bröd).
Rör/blanda (med maskin eller för hand) så att det blir en ganska hård smet. Om man rör för hand kan smeten inte bli för hård.
Bädda in degen i bunken så att den är ljummen, dag 2 (cirka 40°c).
Dag 2. Förmiddag
Obs. Degen på morgonen är ganska lös.
Tillsätt 1 dl strösocker och 1 hg jäst (utrörd i ljummet vatten) och cirka 1 ½ kg vetemjöl till en god deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Baka ut till 5-6 limpor låt jäsa under duk i 1 timma.
Grädda i 200°c cirka 45 minuter.
Ulla Y Gustavsson Tången
Tips.
Använd stektermometer för att veta när brödet är klart. Grovt bröd cirka 97°c. Vitt bröd cirka 95°c
Låt brödet svalna på galler. Vill du ha skorpan kvar på brödet? låt det svalna utan bakduk.