Färsk makrillsoppa
Ingredienser:
Makrill 2 st
Grovsalt 4 msk
Vatten 2 liter
Mjölk 1 ½ liter
Vatten 1 ½ liter
Salt
Kryddpepparkorn 20 st
Vitpepparkorn 10 st
Dill 1 näve
Persilja lite
Morötter skurna 1 kkp
Redning:
Vetemjöl & vatten
2-3 äggulor
Beredning:
Två stycken makrillar rensas och sköljes väl, skärs i bitar och läggs i kallt vatten med lite grov salt(ex två liter vatten 4msk salt).
Låt det ligga en timme.
Koka därefter makrillen i 1 1/2 lit mjölk och 1 1/2 lit vatten kryddorna och morötterna samt salt efter smak.
Red av det hela med mjöl och vatten som vispas samman. Kan även ha grädde.
Låt soppan koka på låg värme tills makrillen går lätt i sönder. Blanda i dill och persilja, koka i cirka 10 minuter.
Serveras med nykokt potatis och hembakt bröd.
För att soppan skall bli lite godare rekommenderas 2-3 äggulor som nedrörs när soppan kokat färdigt. Använd träslev annars går makrillen sönder.
Monica Pihl