Julköttbullar
Ingredienser:
1 dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
½ dl vispgrädde
1 st gul lök
200 gr nötkött utan senor
100 gr kalvkött utan senor
100 gr färskt sidfläsk utan svål
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 nypor mald kryddpeppar
Några rasp muskotnöt
½ dl Clubsoda
1 st ägg
Smör till stekning
Beredning:
1. Blanda mjölk, vispgrädde och ströbröd, låt svälla i ca 5 minuter.
2. Finhacka eller riv löken och fräs den gyllengul med lite smör.
3. Mal köttet två gånger med den finaste skivan.
4. Blanda färsen med salt & kryddor. Arbeta blandningen väl.
5. Blanda i det uppblötta ströbrödet, ägget och den frästa löken samt Clubsodan.
6. Arbeta smeten väl.
7. Provstek en liten köttbulle för att kontrollera smak och konsistens.
8. Korrigera konsistensen
a. För lös smet, tillsätt lite potatismjöl.
b. För hård tillsätt mer grädde eller mjölk.
9. Rulla köttbullarna i önskad storlek. Doppa händerna i ljummet vatten mellan varven, så är det enklare att forma fina köttbullar. Lägg köttbullarna på en plåt med lite vatten i botten.
10. Stoppa in dem i ugnen 150°c varmluft i ca 5 min. Kärntemperatur 67°c
11. Låt svalna och förvara i kyl väl förpackade.
12. Innan servering. Stek köttbullarna i smör tills de är vackert gyllenbruna. ”de skall vara nästan lite brända” citat Mormor