
Julskinka över en natt
Sätt ugnen på 175°c.
- Spola inte av skinkan om du gillar sältan. Låt nätet sitta kvar.
- Klä in skinkan i smörpapper och ett lager aluminiumfolie, lägg skinkan med svålen uppåt på ett galler.
- Placera gallret på en djup plåt med lite vatten i botten.
- Stick in en termometer i mitten av skinkan och sänk värmen på ugnen till ca 90°c varmluft eller 100°c vanlig ugn. Ugnsbaka till innertemperaturen är:
- ca 67-68°c för saftig skinka.
- 72-75°c grader för mer traditionell lite torrare skinka.
- Det tar ca 2 – 2,5 timmar per kilo.
- Spara skinkspadet till dopp i grytan.
- Låt skinkan svalna av en stund (ca 15 min) innan du tar bort termometern.
- Ta bort svålen
Kommentar:
Man kan strunta i att klä in skinkan om man önskar en något torrare yta.
Griljering:
- Sätt ugnen på 250°c grill
- 50 gram dijonsenap
- 50 gram söt/stark grov senap
- 15 gram honung
- 1 äggula
- Rör ihop alla ingredienser
- Pensla ut röran på ovansidan av skinkan
- ½ dl ströbröd
- Lägg ströbrödet i en sil och sikta över griljeringen
Stoppa in i ugnen ca fem minuter eller tills skinkan har en fin gyllenbrun färg
Låt skinkan svalna och skiva i tunna skivor, njut.