Kalops idag
Ingredienser 4 personer:
8 hg högrev eller oxbringa
2 gula lökar
2 stora morötter
6 svartpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 st lagerblad
Salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
1 msk matolja
Beredning:
Skär köttet i stora grytbitar cirka 4 x 4 cm. Salta köttet en stund innan du bryner det. Bryn köttet i het stekpanna med smöret och oljan. Skala och skär lök och morötter i grova bitar. Fräs löken i en kastrull tillsätt det väl brynta köttet, morötterna och kryddorna täck med kallt vatten. Låt koka försiktigt i cirka 2 timmar eller tills köttet känns mört. Smaksätt med lite rödbetsspad och ansjovisspad samt salt och nymald svartpeppar.
Tillbehör: Inlagda rödbetor, kokt potatis.
För att lyckas med Kalopsen är det viktigt att köttbitarna blir ordentligt brynta, och att den får koka långsamt och länge. Låt den gärna stå till sig över natten då blir den ännu bättre.