Inlagd skarpsill Mormors inläggning
Ingredienser:
Till sillen
Senap (skarp)
Dill
Salt
Sill 1 kg
Smör
Gör så här:
Filéa sillen:
Knippsa av huvudet och sprätta upp magen, ta ut inälvorna, dra försiktigt ut ryggbenet.
Blanda dill och senap.
Lägg sillen med skinnsidan nedåt, bred på dill- & senapsröran och lägg på en sillfilé.
Salta & stek i medelhög värme med smör. ”det blir inte gott med margarin”
Placera sillarna luftigt så att de svalnar så fort som möjligt.
Lagen:
¼ dl vitvinsvinäger
¾ dl Ättikssprit 12%
2 dl Vatten (van)
2 dl strösocker
8-10 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
Kokas tills sockret har smält ca 5 min
Låt lagen svalna
2 st rödlök
Ca 2 dl dill
Skiva rödlöken och grovhacka dillen
När sillen och lagen har kallnat
Varva sill, dill och rödlök i en väl rengjord burk med tätslutande lock häll på lagen så att det täcker.
Förvara kallt och låt stå minst två dagar men gärna en vecka.
Håller länge i kylskåpet så länge du inte är där med fingrarna och petar.
Sereringstips
Knäckemacka, gräddfil och lite pepparrot på toppen en kall pilsner och nubbe.