Blåmusslor


Blåmusslor

Att tänka på när du tillagar blåmusslor

Det är viktigt att blåmusslorna är riktigt färska när du skall tillaga dem. Enklaste sättet att se om de fortfarande lever är att dem stänger sig om du knackar lätt på skalet. ”Det finns dem som påstår att musslor som inte öppnat sig efter tillagning inte är ätbara, jag påstår att det är en myt, musslor precis som alla andra skaldjur skall lukta friskt, annars skall man inte äta dem”. Om musslorna inte öppnat sig, kan det vara så att de inte är färdiglagade.

​Clas Andersson

Ring Blåmusslan 010-22 44 320

eller gå in på Länstyrelsen hemsida Blåmusslan för att kolla dagsformen på blåmusslorna.

Blåmusslan är en viktig art för vattenbruk i många länder.

Den plockas från musselbankar, vilket är en plats där många musslor sitter tätt ihop, men odlas också i speciella musselodlingar för att ätas. Den är vanlig i det spanska, portugisiska, franska, tyska, belgiska och italienska köket.

En vanlig rätt är moules frites. Musslor har i Sverige varit lättillgänglig mat, musselskal hittas regelmässigt i köckenmöddingar längs kusten. När fisket med backor utvecklades på 1800-talet användes stora mängder musslor som agn. I början av 1930-talet började man konservera musslor i konservfabriker, något som pågick i Sverige till slutet av sextiotalet. Utomlands fortsätter detta alltjämt. Den största produktionen av konserverade musslor hade Abba Seafood på Gullholmen med ca 1 500 ton musslor per år. Den totala årliga råvaruåtgången beräknas ha varit 2 000–3 000 ton (enligt svensk fiskeristatistik fiskades som mest 973 ton år 1945).

​Text från Wikipedia.

Läs mer om Blåmusslan på Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.