Moules Marinières
Sjömanshustruns musslor
Ingredienser 4 pers:
2 kg Blåmusslor
4 msk olivolja eller 50 gram smör
1 dl finhackad schalottenlök
3 finhackade vitlöksklyftor
½ liter vitt vin (torrt)
1 dl hackad bladpersilja
Nymalen svartpeppar
Salt
Beredning:
Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter. Häll i vinet, peppra och låt koka upp. Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt under lock, ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Koka ihop spadet till cirka hälften, smaka av med salt. Lägg ner musslorna igen sätt på locket och låt koka någon minut rör om (tills musslorna är varma), strö över den hackade persiljan. Servera gärna direkt ur kastrullen.
Variant på Moules Marinières
Moules paulette
(Är nog den vanligaste varianten i Sverige)
Tillsätt 3 dl vispgrädde samtidigt med vinet.
Att tänka på:
Vinet är en viktig ingrediens i den här rätten, torrt & gott skall det vara
Tillbehör:
Gott bröd, Vitlöksbröd, Pommes frites, Majonnäs, Aioli, Tabasco.