Risotto av blåmusslor
À la Matkulturarvet med ruccola i citronvinaigrette
Gott som förrätt
Koka musslor
Ingredienser:
1 kg Blåmusslor
4 msk olivolja eller 50 gram smör
1 dl finhackad schalottenlök
3 finhackade vitlöksklyftor
½ liter vitt vin (torrt)
Nymalen svartpeppar
Salt
Gör så här:
Borsta musslorna och ta bort skägget.
Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.
Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter.
Häll i vinet, salt & peppar och låt koka upp.
Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna.
Låt koka kraftigt under lock i minst 90 sekunder och att de öppnat sig.
Kyl ner musslorna. Sila av fonden.
Ruccola i citronvinaigrette
Ingredienser:
1 påse ruccola ca 200 gram
Citronjuice från en halv citron
Rivet citronskal från en halv citron
1 dl Kallpressad rapsolja av god kvalité
½ röd chili finhackad
1 msk strösocker
Salt
Nyriven svartpeppar
Gör så här:
Ta citronskal, finhackad chili och strösocker och stöt i mortel till en homogen massa. Lägg detta i en liten skål och vispa ihop med citronjuice & rapsolja, smaka av med salt & peppar.
Vänd i ruccolan och garnera tallriken.
Risotto
4 port
Ingredienser:
100 gram smör
1 dl Avorioris
1 dl finhackad schalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
1st grön chili (utan kärnor) finhackad
½ dl bladpersilja grovt hackad
1 kruka körvel grovt hackad
1 kruka basilika grovt hackad
1 dl vispgrädde
½ dl riven parmesan
Salt
Nymalen svartpeppar
Musselfonden från musslorna
Gör så här:
Fräs Avorioris, schalottenlök & vitlök i 50 gram av smöret tills riset får en blank yta.
Sänk värmen till medel och slå på hälften av musselfonden, rör om och låt puttra på ganska låg temperatur.
Tillsätt musselfond så att den hela tiden har vätska fortsätt så här i ca 15 minuter, räcker inte musselfonden kan du alltid späda med vittvin eller i värsta fall vatten.
Efter 15 minuter börjar riset bli klart, det skall fortfarande vara saftigt(konsistensen som en risgrynsgröt ungefär).
Slå på grädden och höj värmen på spisen till hög, koka ihop i ca 2 minuter.
När riset har lätt tuggmotstånd och en krämig konsistens rör du först i parmesanosten och smöret (50 gram), smaka av med salt och nyriven svartpeppar.
Avsluta med att röra i musselköttet och ca 2/3-delar av örthacket.
Lägg upp på djup tallrik med ruccolasalladen som ett fågelbo garnera med citron och lite av örthacket.
Tillbehör:
Gott bröd
Vitlöksbröd