Grillad kalvkotlett med citron och färskpotatissallad

Grillad kalvkotlett med citron och färskpotatissallad

4 pers

41b3ba3a1a4cdb525812a6ec71ed7653

Urklipp från en tidning som jag hittade i Gerda Jönssons handskrivna kokbok.

Ingredienser:

4 st kalvkotletter ca. 200 gr styck

Marinad:

1 näve färsk salvia

2 st vitlöksklyftor

Rivet citronskal från ½ citron

½ röd chilipeppar

1 tsk Salt

1 dl olivolja

Några varv med svartpepparkvarnen

 

Färskpotatissallad:

600 gr kokt färskpotatis

2 st vårlökar

12 st cocktailtomater

1 knippe hackad gräslök

3 msk kapris

100 gr rucolasallad

1 dl hackad bladpersilja

 

Sås till potatissalladen:

2 msk dijonsenap

2 vitlöksklyftor

1 dl rapsolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

Salt & peppar

Beredning:

Mixa alla ingredienser till marinaden. Klipp senan på kotletterna så dem inte böjer sig vid tillagningen. Gnid in marinaden i köttet, lägg i tätslutande påse. Låt detta ligga över natten eller i åtminstone tre timmar.

Potatissalladen:

Sätt på potatisen en timma innan ni skall äta. Koka i lättsaltat vatten tills dem är klara ca. 15 minuter. Slå av potatisen och lägg den på en handduk för att svalna och torka.

Under tiden gör du såsen. Mixa alla ingredienser till såsen smaka av med salt & peppar. Såsen skall smaka mycket, när du blandar med potatisen försvinner en del smak. När potatis svalnat skall den skivas i valfri storlek. Själv föredrar jag ganska tunna skivor. Dela cocktailtomaterna. Blanda potatis och sås samt tomater och övriga ingredienser. Ps. det är en fördel om potatisen fortfarande är ljummen när du blandar den med såsen, då drar potatisen åt sig smakerna. Vill man ha något krämigare potatissallad, blanda i några matskedar majonnäs och crème fraiche i såsen.

Grillningen:

Ta ut köttet ur påsen spara på resterna av marinaden. Grilla köttet på hög värme pensla köttet med marinaden när köttet börjar bli färdigt ca. 56 grader i innertemperatur lägg kotletterna i en form täck över med folie. Låt köttet vila 5-10 minuter innan servering. Grilla citronhalvorna på hög värme tills dem är varma och fått grillränder. Lite färsk salvia, flingsalt och nymald svartpeppar över köttet och den grillade citronen precis innan servering.

Servera gärna med en brödbit och lite rört kryddsmör.

Happy grill Clas Andersson

Ps. Du kan byta ut kalvkotletterna med fläskkotletter.

Print Friendly