Rörlimpa


Rörlimpa

Fattigmansbröd

Ingredienser:

Dag 1.

1 ½ liter vatten

1 msk hel anis

1 msk hel fänkål

1 kg rågsikt

Dag 2.

1 dl strösocker

1 hg jäst

1 ½ kg vetemjöl

Beredning:

Dag 1.

Koka cirka 1 ½ liter vatten med 1 msk hel anis och 1 msk hel fänkål, låt koka 3 minuter och svalna något.

Slå kryddvattnet över cirka 1 kg rågsikt (kan bytas mot hälften rågmjöl och hälften rågsikt om man vill ha ett grövre bröd).

Rör/blanda (med maskin eller för hand) så att det blir en ganska hård smet. Om man rör för hand kan smeten inte bli för hård.

Bädda in degen i bunken så att den är ljummen, dag 2 (cirka 40°c).

Dag 2. Förmiddag

Obs. Degen på morgonen är ganska lös.

Tillsätt 1 dl strösocker och 1 hg jäst (utrörd i ljummet vatten) och cirka 1 ½ kg vetemjöl till en god deg.

Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Baka ut till 5-6 limpor låt jäsa under duk i 1 timma.

Grädda i 200°c cirka 45 minuter.

Ulla Y Gustavsson Tången

Tips.

Använd stektermometer för att veta när brödet är klart. Grovt bröd cirka 97°c. Vitt bröd cirka 95°c

Låt brödet svalna på galler. Vill du ha skorpan kvar på brödet? låt det svalna utan bakduk.

Clas

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.