Äggost


Äggost

Ingredienser:

3 l mjölk (röd)

3 dl gräddfil

1 dl filmjölk

10 ägg

3-5 msk socker

Beredning:

Smörj in botten på en tjockbottnad kastrull med kallt smör (så bränns det inte vid) och mät upp mjölken. Vispa samman gräddfil, filmjölk och äggen i en bunke.

Rör ned det i mjölken, ställ kastrullen på spisen plattan och rör försiktigt. När det börjar koka upp och det bildas små ostar tag då kastrullen från plattan och låt stå i 10 min.

Lägg några klädnypor på en bricka och ställ äggostformar på. Ös sedan med en hålslev upp ostmassan i formen och strö lite socker mellan varven.

Man kan även ösa ostmassan i en sil först, så blir äggosten fastare.

Kan ätas på bohuslänskt vis med björnbärssylt till efterrätt, eller som bufférätt till skaldjurssallad. Garneras då med rädisrosor och lite grönt.

Recept av Ella från Tången

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.