Gravad lax


Gravad lax

Ingredienser:

1 sida lax urbenad

2 msk kallpressad rapsolja

0,5 dl salt

1 dl strösocker

2 msk hel svartpeppar

1 msk hel kryddpeppar

0,5 dl grovhackad dill

Beredning:

Pusta bort fett och bena ur laxfilén, skär till den så du har kvar en jämntjock bit till gravning, resterna kan man göra annat gott med.

Till exempel fiskfärsbiffar. Massera in rapsoljan på laxen.

Mortla svartpeppar och kryddpeppar grovt. Blanda salt, socker, svartpeppar och kryddpeppar.

Gnid in kryddblandningen i laxen och strö över dillen, lägg i form med kanter plasta och ställ in i kylen.

Låt stå i två dygn.

Skiva laxen i tunna skivor och servera med lite grönt och gravlaxsås.

Ps. Spadet som blir av gravningen kan du använda för att rippla över gravlaxen när du serverar den.

Recept på gravlaxsås hittar du under såser & tillbehör Gravlaxsås eller Gravlaxsås för den ladde

Clas Andersson

Tips: Fisk som skall ätas rå eller gravad bör frysas minst -18°c i tre dygn. Odlad lax behöver inte frysas, det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter. Använd vanligt salt. Livsmedelsverket.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.