Tillaga fisk


Tillaga fisk

Koka fisk

I panna:

Ingredienser:

½ skivad gul lök

1 timjanskvist

1 lagerblad

6 svartpepparkorn

2 dl vitt vin eller vatten

Salt

Smör

Beredning:

Fräs tunt skivad lök med en klick smör, när löken är blank tillsätter du lagerblad, timjan och svartpeppar därefter det vita vinet eller vattnet plus salt.

Lägg i dem jämntjocka fiskbitarna och sjud under lock i cirka 8 minuter eller tills fiskköttet ser vitt och fast ut. Kokar du fisk med ben är den klar när köttet lossnar med lätthet från benet.

Man kan använda termometer när man kokar fisk då rekommenderar jag en innertemperatur på cirka  47°c – 55°c.

Den stora fördelen med att koka fisk i panna, den goda buljongen som är bra att koka såser av.

I ugn:

Ingredienser:

1 dl vitt vin eller vatten

100 gram smör

Salt

Beredning:

Ugnen 120°c

Lägg de jämntjocka fiskbitarna i en ugnssäker form, häll på vätskan och salta, lägg tunna smörskivor över fisken och ställ in i ugnen, fisken är klar efter cirka 20 minuter eller innertemperaturen är 47°c – 55°c.

Steka fisk

När du skall steka fisk finns det några bra förhållningsregler du bör hålla dig till.

Som en gammal kock från Smögen en gång sa till mig när jag arbetade på Smögenbaden. ”Stekt fisk skall vara stekt!”

1. En bra stekpanna, den bör vara tjockbottnad och tåla hög värme.

2. Stek med en blandning av matolja och smör.

3. Det skall vara tyst i stekpannan när du lägger i fisken.

4. Är fiskbiten tjock, låt den gå färdigt i ugnen.

Om du vill panera fisken, testa med något annat än ströbröd. Blanda i lite krossade nötter i ströbrödet, panera i riven kokos, panera med vispat ägg blandat med riven ost (mjöla först).

Clas Andersson

Här hittar du en kanonbra tillagningsguide i pdf, framställd av Sjömatsfrämjandet

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.