Julköttbullar


Julköttbullar

Ingredienser:

1 dl ströbröd

1 ½ dl mjölk

½ dl vispgrädde

1 st gul lök

200 gr nötkött utan senor

100 gr kalvkött utan senor

100 gr färskt sidfläsk utan svål

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

2 nypor mald kryddpeppar

Några rasp muskotnöt

½ dl Clubsoda

1 st ägg

Smör till stekning

Beredning:

1. Blanda mjölk, vispgrädde och ströbröd, låt svälla i ca 5 minuter.

2. Finhacka eller riv löken och fräs den gyllengul med lite smör.

3. Mal köttet två gånger med den finaste skivan.

4. Blanda färsen med salt & kryddor. Arbeta blandningen väl.

5. Blanda i det uppblötta ströbrödet, ägget och den frästa löken samt Clubsodan.

6. Arbeta smeten väl.

7. Provstek en liten köttbulle för att kontrollera smak och konsistens.

8. Korrigera konsistensen

a.  För lös smet, tillsätt lite potatismjöl.

b.  För hård tillsätt mer grädde eller mjölk.

9. Rulla köttbullarna i önskad storlek. Doppa händerna i ljummet vatten mellan varven, så är det enklare att forma fina köttbullar. Lägg köttbullarna på en plåt med lite vatten i botten.

10. Stoppa in dem i ugnen 150°c varmluft i ca 5 min. Kärntemperatur 67°c

11. Låt svalna och förvara i kyl väl förpackade.

12. Innan servering. Stek köttbullarna i smör tills de är vackert gyllenbruna. ”de skall vara nästan lite brända” citat Mormor

Njut av att du serverar de mest välgjorda och goda köttbullarna i världen.

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.