Kåldolmar


Kåldolmar

Ingredienser:

1 litet hvitkålshuvud

1 kkp risgryn

1kkp vatten

4 kkp mjök

3 hg benfri oxskött

1 hg späckfläsk

¼ finstödd hvitpeppar

1 ägg

½ msk salt

1 msk smör

½ l buljong eller kokt vatten

½ kkp söt grädde

Beredning:

Kålhuvudets yttre blad borttages de övriga bladen tages försiktigt från stocken så att de behålles hela lägges därefter i kokande vatten att förvällas några minuter hvar på de lägges upp att afrinnas, risgrynen sköljes och förvälles i vattnet och mjölken till en tjock gröt, som slås upp att kallna, köttet och fläsket behandlas såsom köttfärs, ägget uppvispas med en kkp mjölk, kryddorna och de afsvalnade grynen blandas i jemte köttfärsen och det finskurna fläsket, på kålbladen bortskäres den tjockaste delen en msk färs lägges på kålbladet som därefter ihoparullas väl dolmarna brynes i smöret spädes så småningom med det kokade vattnet och får steka en timma hvar under de bör vändas emellaåt, dolmarna upplägges på karott eller fat, grädden vispas och får ett godt uppkok afsmakas och slåa ofver dolmarna som genast serveras.

Recept från Gerda Jönsson Anneröd vid Brygge Sotenäs kommun. Handskriven kokbok, troligen skriven i början till mitten av 1900 talet.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.