Öländska kroppkakor


Öländska kroppkakor

Ingredienser:

5-6 stora rivna potatisar

2 hackade lökar

Rimmat fläsk, skuret i bitar

30 st. hel kryddpeppar, krossade.

3-4 dl vetemjöl

1 ägg

1 st kokt mosad potatis

Beredning:

Blanda den väl avrunna potatisen med: ägg, kokt potatis och vetemjöl.

Vatten på en skärbräda och vät dina händer.

Gör små bullar lägg i fläsk, kryddpeppar och lök.

Koka i saltat vatten i cirka 45 minuter.

Servera med lingonsylt och brynt smör.

Recept av Gittan Ursprung: Ellen Larsson Kvarnvik, Bohus-Malmön

Öländska kroppkakor är med i en kokbok om Bohuslän?

Det var på Bohus-Malmön i början på 1840: talet som stenhuggarepoken satte fart, då C. A. Kullgren från Uddevalla startade ett granitstenhuggeri, bland annat för att tillgodose slussbygget i Trollhättan med sten. Kullgren dog strax efter uppstartandet av stenhuggeriet, driften togs då över av hans änka och företagets namn ändrades då till Kullgrens Enka. Inflyttning av kunnig arbetskraft var nödvändig. Många som flyttade till Bohus-Malmön kom från Blekinge, men även från andra delar av södra Sverige. Det arbetade som mest cirka 7.000 personer med stenhuggeri i Bohuslän (1929). Naturligtvis hade dem även med sig egna maträtter som till exempel Kroppkakor.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.