Koka blåmusslor


Koka blåmusslor

Ingredienser:

1 kg Blåmusslor

4 msk olivolja eller 50 gram smör

1 dl finhackad schalottenlök

3 finhackade vitlöksklyftor

½ liter vitt vin (torrt)

Nymalen svartpeppar

Salt

Gör så här:

Borsta musslorna och ta bort skägget.

Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter.

Häll i vinet, salt & peppar och låt koka upp.

Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna.

Låt koka kraftigt under lock i minst 90 sekunder och att de öppnat sig.

Kyl ner musslorna. Sila av fonden.

Att tänka på när du tillagar blåmusslor

Det är viktigt att blåmusslorna är riktigt färska när du skall tillaga dem. Enklaste sättet att se om de fortfarande lever är att dem stänger sig om du knackar lätt på skalet. ”Det finns dem som säger att musslor som inte öppnat sig efter tilllagning inte är ätbara, jag påstår att det är en myt, musslor precis som alla andra skaldjur skall lukta friskt, annars skall man inte äta dem”. Om musslorna inte öppnat sig kan det vara så att de inte är färdiglagade.

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.