Koka skaldjur


Koka skaldjur

Koka skaldjur. Det vanligaste felet när man skall koka skaldjur är att vattnet inte är tillräckligt salt och att man kokar skaldjuren för länge.

Gör så här:

en stor kastrull med kallt kranvatten och salt.

Mät upp hur mycket vatten du tar och sedan mäter du upp 3,5 % salt så du får samma salthalt som havet, och tillsätter detta i kastrullen. Använd gärna havssalt (och då menar jag inte flingsalt).

När vattnet kokat upp tillsätter du salt, örter och eventuella kryddor.

Det skall storma i grytan när du lägger i skaldjuren, det får inte vara för mycket skaldjur i kastrullen (packa inte) låt dem koka på hög värme tills dem är klara.

​Övrig kryddning av lagen är högst personlig men en liten sockerbit och rejält med dill rekommenderar jag. Det finns dem som även tillsätter öl och varför inte, öl är väl alltid gott.

Börja ta tid när det kokar i kastrullen igen. Dra av från värmen och kyl ner kastrullen, gärna i ett isat vattenbad.

När det väl är kallt förvarar du skaldjuren i kylen. Vänta gärna en dag med att äta skaldjuren så dem får dra till sig sältan och eventuella kryddor du använt i lagen.

Ca. tider för olika skaldjur

Ungefärlig koktid från det att vattnet kokar igen.

Havskräftor

-stora 3-4 min

-små 2-3 min

-Krabba 15-20 min

-Hummer 450 gram 7-8 min (+ 1 min/100g utöver det)

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.