Kokt hummer


Kokt hummer

Ingredienser:

1 hummer på ca 450 gram

3 liter kallt kranvatten

drygt 1 dl havssalt

Ett knippe krondill eller vanlig dill

2 msk dillfrö

2 st sockerbitar

Gör så här:

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull

När vattnet kokar tillsätt salt, socker och kryddor låt koka i ca 5 minuter.

När vattnet stormkokar lägger du i hummern med huvudet först.

När vattnet kokar upp igen börjar du ta tid. Efter 7 min lyfter du ned kastrullen i ett kallvattenbad och låter det bli helt kallt. (byt kallvatten vid behov). Ställ in i kylen och förvara den väl kyld fram tills det är dags att servera.

Att tänka på:

Mät upp hur mycket vatten du tar och sedan mäter du upp 3,5 % salt så du får samma salthalt som havet.

Det skall storma i grytan när du lägger i skaldjuren, det får inte vara för mycket skaldjur i kastrullen (packa inte).

Inga fingrar i lagen (bakterierna du har på dina händer försämrar hållbarheten dramatiskt).

Ta ut hummern en stund innan den skall förtäras. (Smakerna blir tydligare om den inte är kylskåpskall).

Glöm inte att ta bort magsäcken och tarmslingan innan servering.

Ca. tider kokt hummer

Ungefärlig koktid från det att vattnet kokar igen.

450 gram 7-8 min (+ 1 min/100g utöver det)​

Innan servering:

Dela hummern genom att sätta kniven i krysset på huvudet och för kniven neråt mot stjärten, vänd sedan på hummern och klyv huvudet.

Klyv klorna. Håll klon på högkant och hugg försiktigt med eggen mot skalet, vrid en aning på kniven när den sitter inne i klon.

Vänta gärna en dag med att äta hummern så den får dra till sig sältan och eventuella kryddor du använt i lagen.

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.