Moules Marinières


Moules Marinières

Sjömanshustruns musslor

Ingredienser 4 pers:

2 kg Blåmusslor

4 msk olivolja eller 50 gram smör

1 dl finhackad schalottenlök

3 finhackade vitlöksklyftor

½ liter vitt vin (torrt)

1 dl hackad bladpersilja

Nymalen svartpeppar

Salt

Beredning:

Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter. Häll i vinet, peppra och låt koka upp. Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt under lock, ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Koka ihop spadet till cirka hälften, smaka av med salt. Lägg ner musslorna igen sätt på locket och låt koka någon minut rör om (tills musslorna är varma), strö över den hackade persiljan. Servera gärna direkt ur kastrullen.

Variant på Moules Marinières

Moules paulette

(Är nog den vanligaste varianten i Sverige)

Tillsätt 3 dl vispgrädde samtidigt med vinet.

Att tänka på:

Vinet är en viktig ingrediens i den här rätten, torrt & gott skall det vara

Tillbehör:

Gott bröd, Vitlöksbröd, Pommes frites, Majonnäs, Aioli, Tabasco.

Kanske inte gammal matkultur, men nog en av de vanligaste musselrätten du hittar på krogarna i Sotenäs kommun idag.

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.