Pestomusslor


Pestomusslor

Gott som förrätt eller tapas

Koka blåmusslor

Ingredienser 4 pers:

1 kg Blåmusslor

4 msk olivolja eller 50 gram smör

1 dl finhackad schalottenlök

3 finhackade vitlöksklyftor

½ liter vitt vin (torrt)

1 dl hackad bladpersilja

Nymalen svartpeppar

Salt

Beredning:

Borsta musslorna och ta bort skägget.

Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter.

Häll i vinet, salt & peppar och låt koka upp.

Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna.

Låt koka kraftigt under lock i minst 90 sekunder och att de öppnat sig.

Kyl ner musslorna. Sila av fonden.

Ps.

När du har kokat musslorna blir det en god buljong kvar, frys in den och använd på samma sätt som en fiskbuljong,

perfekt till en god fisksås eller soppa.

Pesto

Ingredienser:

1 dl riven parmesanost

½ grön chili finhackad (Classes tips)

1 kruka basilika

4 vitlöksklyftor

½ dl rostade pinjekärnor

1 dl olivolja

Beredning:

Lägg samtliga ingredienser (förutom osten) i en mortel och stöt till en saftig röra blanda i osten.

Smaka av med lita salt & nyriven svartpeppar.

Gratinera musslor

Beredning:

1. Plocka ur musselköttet från skalet, spara ena halvan av skalet.

2. Placera ut skalhalvorna på ett ugnssäkert fat. (lägg lite grovsalt i botten för stabilitet)

3. Lägg musselköttet i skalhalvorna

4. Fördela peston jämt på varje mussla.

5. Ställ in i varm ugn 250°c grill

6. Gratinera i ca 5 min eller tills de har fått en fin färg

7. Njut

Tillbehör: Gott bröd eller vitlöksbröd och kanske en liten plocksallad.

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.