Risotto av blåmusslor


Risotto av blåmusslor

À la Matkulturarvet med ruccola i citronvinaigrette

Gott som förrätt

Koka musslor

Ingredienser:

1 kg Blåmusslor

4 msk olivolja eller 50 gram smör

1 dl finhackad schalottenlök

3 finhackade vitlöksklyftor

½ liter vitt vin (torrt)

Nymalen svartpeppar

Salt

Gör så här:

Borsta musslorna och ta bort skägget.

Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

Fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken i smöret några minuter.

Häll i vinet, salt & peppar och låt koka upp.

Koka i 4 minuter och lägg sedan ner musslorna.

Låt koka kraftigt under lock i minst 90 sekunder och att de öppnat sig.

Kyl ner musslorna. Sila av fonden.

Ruccola i citronvinaigrette

Ingredienser:

1 påse ruccola ca 200 gram

Citronjuice från en halv citron

Rivet citronskal från en halv citron

1 dl Kallpressad rapsolja av god kvalité

½ röd chili finhackad

1 msk strösocker

Salt

Nyriven svartpeppar

Gör så här:

Ta citronskal, finhackad chili och strösocker och stöt i mortel till en homogen massa. Lägg detta i en liten skål och vispa ihop med citronjuice & rapsolja, smaka av med salt & peppar.

Vänd i ruccolan och garnera tallriken.

Risotto

4 port

Ingredienser:

100 gram smör

1 dl Avorioris

1 dl finhackad schalottenlök

2 krossade vitlöksklyftor

1st grön chili (utan kärnor) finhackad

½ dl bladpersilja grovt hackad

1 kruka körvel grovt hackad

1 kruka basilika grovt hackad

1 dl vispgrädde

½ dl riven parmesan

Salt

Nymalen svartpeppar

Musselfonden från  musslorna

Gör så här:

Fräs Avorioris, schalottenlök & vitlök i 50 gram av smöret tills riset får en blank yta.

Sänk värmen till medel och slå på hälften av musselfonden, rör om och låt puttra på ganska låg temperatur.

Tillsätt musselfond så att den hela tiden har vätska fortsätt så här i ca 15 minuter, räcker inte musselfonden kan du alltid späda med vittvin eller i värsta fall vatten.

Efter 15 minuter börjar riset bli klart, det skall fortfarande vara saftigt(konsistensen som en risgrynsgröt ungefär).

Slå på grädden och höj värmen på spisen till hög, koka ihop i ca 2 minuter.

När riset har lätt tuggmotstånd och en krämig konsistens rör du först i parmesanosten och smöret (50 gram), smaka av med salt och nyriven svartpeppar.

Avsluta med att röra i musselköttet och ca 2/3-delar av örthacket.

Lägg upp på djup tallrik med ruccolasalladen som ett fågelbo garnera med citron och lite av örthacket.

Tillbehör:

Gott bröd

Vitlöksbröd

Clas Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.