Rökt Julskinka
Varmrökt Julskinka. Färsk rimmad Julskinka kan man använda med fördel varmröka, blir mycket gott att använda på precis samma sätt som vanlig rökt skinka, fast här är det jag som har kontrollen på tillagningen. Inga e-nummer eller andra konstigheter. Skinkan jag använder är färsk, har svenskt ursprung och är ekologisk.
Vad behöver du:
- En rök eller klotgrill
- Äppelträ till rökning
- Rimmad skinka
Gör så här:
- Ta ut skinka och torka av den, låt den stå i rumstemperatur i ca. en timme.
- Röken skall ha en temperatur på ca 85-100°C.
- Placera skinkan i röken på ett galler eller häng den med krok.
- Placera en form under som har lite vatten i sig.
- Kärntemperatur på den färdigrökta skinkan ca 65-70°C
- Räkna med att det tar ca. fyra timmar
- Låt skinkan svalna till en kärntemp på 4°C
- Förpacka den väl och förvara den i kylen ett par dagar för att mogna i smaken.
- Skiva och förpacka i lagom stora förpackningar, frys in det du inte skall förtära inom den närmaste veckan.
Kommentar:
Nu har du en grymt god skinka till mackan, pizzan eller vad man nu kan tänka sig ha skinkan till.