Tomatsås


Tomatsås

Ingredienser:

10 st väl mogna tomater (Grovhackade)

Alternativ: 2 burkar hel tomat på burk av god kvalitet

3 msk tomatpuré

4 st vitlöksklyftor

1 st gul lök

4 st blekselleristjälkar

2 krm oregano

1 krm rosmarin

½ dl olivolja

½ liter grönsaksbuljong eller kycklingbuljong

2 msk vitvinsvinäger

Nymald svartpeppar

Salt

Två krm Strösocker

En knivsudd Cayennepeppar

Beredning:

Finhacka lök, blekselleri och vitlök fräs i medeltemperatur med olivoljan, tillsätt tomatpurén när löken är blank och fräs ytterligare en liten stund. Lägg i de grovhackade tomaterna, när allt är varmt tillsätt vitvinsvinäger, kryddor och buljong. Låt stå och småputtra på spisen i ca 45 minuter.

Krydda och smaka av med cayennepeppar, salt, socker och svartpeppar. Låt koka en liten stund till.

Överkurs:

Mixa allt tillsammans med färsk basilika och en smörklick.

 

Perfekt grundsås till grytor, pastarätter och soppor.

Clas Andersson Matkulturarvet

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.