Gravad lax på klassiskt vis
Gravad lax på klasssiskt vis med en god gravlaxsås är helt klart en av mina personliga favoriter.

Ingredienser:
- 1 sida lax urbenad
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 0,5 dl salt
- 1 dl strösocker
- 2 msk hel svartpeppar
- 1 msk hel kryddpeppar
- 0,5 dl grovhackad dill
Gör så här:
- Pusta bort fett och bena ur laxfilén.
- Skär till den så du har kvar en jämntjock bit till gravning, resterna kan man göra annat gott med. Till exempel fiskfärsbiffar.
- Massera in rapsoljan på laxen.
- Mortla svartpeppar och kryddpeppar grovt.
- Blanda salt, socker, svartpeppar och kryddpeppar.
- Gnid in kryddblandningen i laxen och strö över dillen, lägg i form med skinnsidan nedåt. Plasta och ställ in i kylen.
- Låt stå i två dygn.
- Skiva i tunna skivor och servera med citron och gravlaxsås.
Kommentar:
Det går alldeles utmärkt att halvera receptet, använd då den tjockare delen av laxen.
Variationer på kryddningen: Byt ut kryddpeppar mot rosépeppar eller enbär. Eller varför inte byta dillen och kryddpeppar mot koriander och chilipeppar.
Fisk som skall ätas rå eller gravad bör frysas minst -18°c i tre dygn. Odlad lax behöver inte frysas, det är ytterst ovanligt att den innehåller parasiter. Använd vanligt salt. Livsmedelsverket.