Kokbok från Sotenäs

Matkulturarvet

Här hittar du alla recepten från boken Kokbok från Sotenäs. Vår kommun är fylld till bredden av fantastiska råvaror, duktiga matproducenter och restauranger där havet och dess läckerheter har en självklar plats. Vi har ett starkt matkulturarv där fisket och fiskindustrin spelar huvudrollen. Jag har arbetat med havet som ett naturligt skafferi i hela mitt yrkesverksamma liv. Med råvaror som färska skaldjur, ostron, blåmusslor, sill, makrill och hälleflundra med mera i skafferiet är det inte så konstigt att jag tycker det är viktigt och roligt att lyfta fram våra egna råvaror. Nu för tiden kan vi även stoltsera med närproducerat kött av mycket hög kvalitet från Kustcharken i Askum.

Boken var ett projekt i Kulturarvslyftet där Arbetsförmedlingen, Sotenäs kommun och Riksantikvarieämbetet samarbetat och låtit oss arbeta för att bevara en kulturskatt, vårt matkulturarv. Sotenäs kommun är verkligen en kommun som lever på matproduktion och har gjort det länge. Redan på 1500-talet vid den första dokumenterade sillperioden var det fullt av verksamheter som blommade ut och inflyttningen var stor.

Vi var tre personer som arbetade med projektet Clas Andersson, Monica Pihl och Madeleine Lykkeberg. Monica med ett förflutet på Abba Seafood och Systembolaget har arbetat med att hitta recept och renskriva dem. Monica brinner för att barnen i kommunen skall lära sig att äta fisk och höja kvaliteten på skolmaten. Med sina tidigare yrkeserfarenheter och sitt breda kontaktnät har hon verkligen sett till att den här boken är fylld av mat som är typisk för Sotenäs kommun. Madeleine har med stor noggrannhet sett till att recepten blivit renskrivna och arkiverade för framtiden. Min egen bakgrund som kock och krögare på restauranger i Sotenäs kommun och Göteborg har gjort att arbetet med kokboken har varit mycket intressant och utvecklande. Jag har alltid haft ett stort intresse för vår matkultur och vill gärna fortsätta arbeta med att lyfta fram och värna om närproducerade råvaror och våra mattraditioner.
På www.matkulturarvet.se hittar du information om mat och recept typiska för Sotenäs kommun, vi visar även upp olika lokala matproducenter och företag med anknytning till mat och lokala råvaror.
Clas Andersson Kock Matkulturarvet i Sotenäs.

Print Friendly, PDF & Email