Äggost
Ingredienser:
3 l mjölk (röd)
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
10 ägg
3-5 msk socker
Beredning:
Smörj in botten på en tjockbottnad kastrull med kallt smör (så bränns det inte vid) och mät upp mjölken. Vispa samman gräddfil, filmjölk och äggen i en bunke.
Rör ned det i mjölken, ställ kastrullen på spisen plattan och rör försiktigt. När det börjar koka upp och det bildas små ostar tag då kastrullen från plattan och låt stå i 10 min.
Lägg några klädnypor på en bricka och ställ äggostformar på. Ös sedan med en hålslev upp ostmassan i formen och strö lite socker mellan varven.
Man kan även ösa ostmassan i en sil först, så blir äggosten fastare.
Kan ätas på bohuslänskt vis med björnbärssylt till efterrätt, eller som bufférätt till skaldjurssallad. Garneras då med rädisrosor och lite grönt.