Tillaga fisk
Koka fisk
I panna:
Ingredienser:
½ skivad gul lök
1 timjanskvist
1 lagerblad
6 svartpepparkorn
2 dl vitt vin eller vatten
Salt
Smör
Beredning:
Fräs tunt skivad lök med en klick smör, när löken är blank tillsätter du lagerblad, timjan och svartpeppar därefter det vita vinet eller vattnet plus salt.
Lägg i dem jämntjocka fiskbitarna och sjud under lock i cirka 8 minuter eller tills fiskköttet ser vitt och fast ut. Kokar du fisk med ben är den klar när köttet lossnar med lätthet från benet.
Man kan använda termometer när man kokar fisk då rekommenderar jag en innertemperatur på cirka 47°c – 55°c.
Den stora fördelen med att koka fisk i panna, den goda buljongen som är bra att koka såser av.
I ugn:
Ingredienser:
1 dl vitt vin eller vatten
100 gram smör
Salt
Beredning:
Ugnen 120°c
Lägg de jämntjocka fiskbitarna i en ugnssäker form, häll på vätskan och salta, lägg tunna smörskivor över fisken och ställ in i ugnen, fisken är klar efter cirka 20 minuter eller innertemperaturen är 47°c – 55°c.
Steka fisk
När du skall steka fisk finns det några bra förhållningsregler du bör hålla dig till.
Som en gammal kock från Smögen en gång sa till mig när jag arbetade på Smögenbaden. ”Stekt fisk skall vara stekt!”
1. En bra stekpanna, den bör vara tjockbottnad och tåla hög värme.
2. Stek med en blandning av matolja och smör.
3. Det skall vara tyst i stekpannan när du lägger i fisken.
4. Är fiskbiten tjock, låt den gå färdigt i ugnen.
Om du vill panera fisken, testa med något annat än ströbröd. Blanda i lite krossade nötter i ströbrödet, panera i riven kokos, panera med vispat ägg blandat med riven ost (mjöla först).
Clas Andersson
Här hittar du en kanonbra tillagningsguide i pdf, framställd av Sjömatsfrämjandet