Skaldjur


Skaldjur

Lite matnyttigt om skaldjur

Skaldjur i Bohuslän en delikatess som måste upplevas på plats.

Skaldjur skall naturligtvis alltid vara färska om pengarna finns. Skall du använda frysta skaldjur försök då att använda så hög kvalitet som möjligt. Skaldjurens kvalitet är klart bättre under vinterhalvåret då vattnet är riktigt kallt det är då vi borde frossa i dessa läckerheter dessutom är priserna betydligt lägre under vintern.

Jag personligen arbetar helst med våra egna skaldjur. Räkor, havskräftor & krabba. Blåmusslor, pilgrimsmusslor och ostron är egentligen inte skaldjur utan blötdjur, men dem får ligga under kategorin skaldjur ändå.

Skaldjur uppfattas ofta som en dyr råvara,

men det håller jag inte riktigt med om. Grundråvaran kostar i och för sig ganska mycket, men tillbehören är oftast billiga och lätta att fixa ihop, tiden för tillagning är kort och matupplevelsen hög. Bra ekonomi enligt mig. Havskräftor är min personliga favorit, både smak, konsistens och storlek gör dem underbara att arbeta med.

Lite om havskräftor från Sotenäs

Salthalten och temperaturen i havet utanför Sotenäs gör att man här hittar skaldjur av absolut högsta kvalitet. Hummer, havskräfta, räka, krabba och blåmussla med flera. I Sotenäs kommun kan man verkligen frossa i dessa delikatesser. Skaldjursfisket är aktivt året runt. När hummerfisket är igång finns det möjlighet att följa hummerns väg från havet till tallriken. Ett samarbete mellan yrkesfiskare, hotell & restauranger i kommunen. En aktivitet som blivit populär för turister. För mer information om fisketurism i Sotenäs besök www.vastsverige.com/sotenas

martin-kradtfiske

På väg in till Smögen efter ett lyckat kräftfiske passar Martin på att koka kräftorna i havsvatten plus lite extra salt.

Kräftfiskaren Martin Olofsson tar upp sina burfångade kräftor från kokkitteln, han har precis varit ute och vittjat sina kräftburar och på vägen in till Smögen passar han på att koka kräftorna. Just idag har han cirka 500 stycken burar i havet, totalt har han och Johan (kollegan) cirka 1 400 kräftburar men arbetar oftast med 750 stycken. Kräftorna säljs samma dag på Smögens fiskauktion. För att ha arbete året runt, jobbar han även med Fisketurism som t.ex. hummersafari och makrillfiske. Under hösten är det skarpsillfiske som gäller.

Clas Andersson
Kokta havskräftor

Nyfångade havskräftor från Smögen

Havskräftor

Martin tar upp kräftorna från kokeriet han har på båten.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.