Ört- & vitlöksgratinerade havskräftor
4 portioner
Ingredienser:
12 st medelstora råa havskräftor
Ströbröd
Vitlökssmör
Ingredienser:
200 gram smör, rumstempererat
0,5 dl kallpressad rapsolja
6 vitlöksklyftor
1 msk Dijonsenap
1 dl av dina favoritörter (dill, persilja, basilika, dragon, körvel, timjan)
Saften från en halv citron
Finrivet skal från en halv citron
Nymalen svartpeppar
Salt
Gör så här:
Lägg samtliga ingredienser till vitlökssmöret i matberedaren och kör på högsta hastigheten tills allt är finfördelat.
Ps. Går utmärkt att förvara i frysen.
Dela havskräftorna på längden plocka ur magsäcken och den svarta tråden som går ned genom stjärten. Krossa klorna med kniven.
Lägg kräftorna i ugnsäker form med köttsidan uppåt, spritsa eller bred ut smöret jämt.
Strö ett tunt lager med ströbröd.
Kör in i ugnen näst högsta valsen i ca. tre-fyra minuter 270°C
Lägg upp på ett fat och häll över det smälta smöret som finns kvar i den ugnsäkra formen.
Ät och njut tillsammans med ett bröd som klarar att suga upp det goda smöret.
Recept Clas Andersson