Tomatsås
Ingredienser:
10 st väl mogna tomater (Grovhackade)
Alternativ: 2 burkar hel tomat på burk av god kvalitet
3 msk tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
4 st blekselleristjälkar
2 krm oregano
1 krm rosmarin
½ dl olivolja
½ liter grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
2 msk vitvinsvinäger
Nymald svartpeppar
Salt
Två krm Strösocker
En knivsudd Cayennepeppar
Beredning:
Finhacka lök, blekselleri och vitlök fräs i medeltemperatur med olivoljan, tillsätt tomatpurén när löken är blank och fräs ytterligare en liten stund. Lägg i de grovhackade tomaterna, när allt är varmt tillsätt vitvinsvinäger, kryddor och buljong. Låt stå och småputtra på spisen i ca 45 minuter.
Krydda och smaka av med cayennepeppar, salt, socker och svartpeppar. Låt koka en liten stund till.
Överkurs:
Mixa allt tillsammans med färsk basilika och en smörklick.
Perfekt grundsås till grytor, pastarätter och soppor.