Viltfond
Igår kväll fick jag ett trevligt samtal, det var grannen som undrade om jag ville ha lite älgkött. Färskt älgkött kan jag inte tacka nej till. Så jag tog med mig Castro (vår hund) på en liten promenad ner till grannen och vi fick en fin Älgentrecote på dryga kilot och lite älgfärs. Efter lite snack om kommande jakt så frågade han om jag ville ha rådjur och vildsvin. Då frysen står tom på viltså tackar jag naturligtvis ja till erbjudandet. Väl på väg därifrån frågar han om jag vill ha lite älgben till Castro, självklart vill hunden ha några ben att gnaga på sa jag och tackade så hemskt mycket för det. Nu var det ganska mycket ben cirka tio kilo, så det får bli en fond till min älgentrecote och några till hunden. Ps. Du behöver en stor kastrull 🙂
Ingredienser:
- 4 kg Älgben med märg
- 1/2 dl neutral matolja
- 6 st Gul lök
- 200 gr Rotselleri
- 200 gr Morötter
- 200 gr Purjolök
- 4 st Vitlöksklyftor
- 3 msk Tomatpuré
- 1 st Röd chili*
- Enbär ca 10 st
- 10 st vitpepparkorn
- 6 st kryddnejlikor
- 1 st Kanelstång*
- 2 msk Timjan
- 6 st Kryddpeppar
- 6 st lagerblad
- 2 msk rosmarin
Gör så här:
- Lägg in benen i het ugn 225°C bryn dem i ugnen tills du fått en fin färg tar ca 30-45 minuter.
- Under tiden sköljer du grönsakerna och skär dem i bitar ca 2×2 cm. Du behöver inte skala lök och vitlök.
- Fräs grönsakerna i matoljan i ca tio minuter.
- Lägg sedan ner tomatpurén och fräs i ytterligare några minuter.
- Därefter lägger du i de brynta älgbenen och fyller på med kallt kranvatten så det precis täcker benen.
- När fonden har kokat upp så sänker du värmen och låter det sjuda, efter ca tio min skall du skumma av ytan, det gör du lättast med en hålslev.
- När skummet är borta tillsätter du kryddorna.
- Låt det stå och sjuda skumma av och fyll på med vatten efter behov. Koktiden avgör du själv men jag tycker att minst 8 timmar och max 48 timmar är bra hållpunkter.
- Själv så brukar jag låta den sjuda en hel dag och stänger av den när jag går och lägger mig för att sedan sätta på den igen på morgonen. Låter den sjuda tills eftermidagen.
- Sen är det dax att sila av den till en annan kastrull och koka ner den till ca hälften.
- När fonden är färdig silar du av den med en finmaskig sil.
- Förvara fonden i frysen tills du behöver den.
Tips:
- Kolla in mitt recept på Viltgräddsås
- Om du kokar ner den ytterligare 50 % så får du en demi glace (koncentrerad viltfond)
